12 Keistimewaan Amalan Ayat Kursi untuk Segala Hajat

amalan ayat kursi

12 Keistimewaan Amalan Ayat Kursi untuk Segala Hajat

Amalan Ayat Kusi – Turunnya ayat kursi yakni pada suatu malam selepas Hijrah. Menurut sebuah riwayat, pada saat ayat kursi diturunkan dengan disertai beribu-ribu malaikat sebagai penghantarnya, hal ini karana kebesaran dan kemuliaannya.

Syaitan berikut Iblis menjadi gempar dan tak tenang hati kerana adanya suatu penunjuk yang menjadi perintah dalam perjuangan nya. Rasulallah Saw dengan segera memerintah kepada penulis Al-Quran yaitu Zaid bin Thabit agar segera mungkin untuk menulis dan menyebarkannya.

Di dalam ayat kursi itu sendiri banyak terkandung khasiat apabila coba kita rutinkan untuk membacanya tiap waktu. Dari sekian banyak khasiat yang terkandung dalam ayat suci tersebut berikut akan saya beritahukan 12 khasiat utama dari Ayat Kursi.

 1. Menjadi Benteng Penghalau Gangguan Syaitan. Barangsiapa yang membaca ayat kursi sebelum tidur, maka Allah akan mewakilkan 2 malaikat untuk menjaga dan memeliharanya hingga subuh.
 2. Dimudah Hajat. Barang siapa yang membaca ayat Kursi sejumlah hitungan hurufnya (170 huruf), maka insyaallah, Allah akan memberi kan kepadanya pertolongan dalam berbagai hal dan menunaikan semua hajatnya, dan melapangkan fikiranya, dimudah rezekinya.
 3. Mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan.
 4. Terhindar daripada pencerobohan pencuri. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki rumah.
 5. Allah akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanannya.
 6. Memperolehi hidayah dan petunjuk dari Allah Subhanahu wa Ta’ala.
 7. Meningkatkan kecerdikan dan terang hati.
 8. Terlepas dari masalah dan kesukaran serta dimudahkan rezeki dan cita-cita.
 9. Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai dan dipelihara Allah sebagaimana Dia memelihara Nabi Muhammad SAW.
 10. Membacanya dapat menghilangkan rasa marah, dijauhi bala bencana dan gangguan syaitan.
 11. Sesiapa membacanya ketika dalam kesempitan nescaya Allah azza wa jalla akan memberikan pertolongan kepadanya dan jika seseorang itu miskin akan menjadi kaya.
 12. Siapa pulang ke rumahnya serta membaca ayat Kursi, Allah hilangkan segala kefakiran didepan matanya.

Baca Juga:


3 Waktu Utama Membaca Amalan Ayat Kursi

 1. Ketika pagi dan petang
 2. Sebelum Tidur
 3. Setelah Shalat Lima Waktu

Sebagai catatan, Hendaknya amalan ini senantiasa dilakukan setiap hari, insya Allah semua yang Anda hajatkan akan terkabul.

Demikian Keistimewaan Amalan Ayat Kursi yang dapat saya sampaikan, silahkan share kepada yang lain semoga dapat menjadi ladang ibadah untuk anda dan untuk kita semua, Amiin.

Semoga bermanfaat ….

» Kontak Layanan, Konsultasi dan Jasa Spiritual:

Latest posts by Paranormal Ki Ageng Suroto (see all)